Pysjamasbussen skaper nye bussbrukere

Bilde av buss som kjører langs en trafikkert vei. Foto. - Klikk for stort bilde Avganger mellom 05:00 og 05:59 har blitt svært populært i Tromsø. Over 12 000 reiser ble registrert med pysjamasbussen i løpet av årets fire første måneder.

Populært

Etter innspill fra publikum begynte linje 34 med avganger fra klokken 04:45 på hverdager i august 2021. Dette tilbudet ble raskt populært, og fra 3. januar 2022 ble det tidligere oppstart på linje 20, 24, 26, 28, 33, 34 og 42.

Informasjonsgrafikk som viser påstigende på buss i Tromsø by fra januar til april 2019-2022. Illustrasjon. - Klikk for stort bilde  Fra januar til april i år har det blitt registrert over 12 000 påstigende passasjerer i perioden 05:00 til 05:59. Til sammenligning er det registrert 12 prosent vekst i antall reisende i perioden 06:00 til 06:59, noe som tyder på at pysjamasbussen skaper nye bussbrukere.

– Her har vi skapt mange nye bussbrukere! Før var det ikke mulig å bruke bussen for å komme seg til eller fra jobb i  like stor grad før klokken 06:00 på morgenen. Nå ser vi at mange velger å parkere bilen til fordel for bussen, og det er svært gledelig, sier fylkesråd for samferdsel, Agnete Masternes Hanssen (Ap).

Informasjonsgrafikk som viser påstigende på buss i Tromsø by fra januar til april 2022. Illustrasjon. - Klikk for stort bilde  

Liste som viser påstigende passasjerer på ulike holdeplasser i Tromsø. Illustrasjon. - Klikk for stort bilde Knutepunkt

Skippergata er den mest populære holdeplassen mellom 05:00 og 06:00. Det tyder på at mange bytter buss tidlig på morgenen for å komme seg videre til sin destinasjon. Den meste populære linjen på morgenen er linje 42 mellom Stakkevollan, Tromsø sentrum og Eidkjosen. På linje 42 er det flest avstigende på flyplassen i retning mot Kvaløya, og i Breivika/Gimle i retning mot Skattøra.

– Dette tyder på at tilbudet er tatt godt imot av både de som skal reise med fly tidlig på morgenen, og for de som skal på jobb i sentrum eller i Breivika, sier fylkesråd for samferdsel, Agnete Masternes Hanssen (Ap).

Undersøkelse

I påvente av innføring av bompenger i Tromsø skal det i løpet av sommeren gjennomføres en spørreundersøkelse for å få tilbakemeldinger på hvordan busstilbudet kan utvikles videre.

– Høy frekvens, X-linjer og pysjamasbussen er eksempler på et fantastisk busstilbud som gjør det enkelt å velge bussen og parkere bilen. Nå henvender vi oss til innbyggerne i Tromsø for å få tilbakemeldinger på hvordan vi kan utvikle tilbudet til å bli enda bedre, sier fylkesråden.