Bli sett - bruk refleks!

Bilde av en person i mørket med refleks på kroppen.  - Klikk for stort bildeBilde av refleks 

Mørket kommer og det er på tide å gjøre seg godt synlig i trafikken. Finn fram refleksene og sørg for at bussene og bilene kan se deg når du beveger deg i trafikken, både til fots og med sykkel. Husk at du også er fotgjenger når du går til og fra bussen/bilen.

Forskjell på liv og død

Uten refleks er du først synlig på 25 – 30 meters hold. Bruker du refleks er du derimot synlig på hele 140 meters hold når bilen du møter bruker nærlys. Omregnet til sekunder har bilføreren 10 i stedet for 2 sekunder på å reagere. Det er ofte forskjellen på liv og død.

Voksne er dårligst på å bruke refleks

Selv om de fleste av oss vet at det er svært viktig å bruke refleks, viser undersøkelser at kun 4 av 10 nordmenn bruker det. De voksne blant oss er aller dårligst på bruken, men er heldigvis flinke til å utstyre barn med refleks – selv om de bruker det i for liten grad selv.

Bruk refleks- også i byene

Det er viktig å huske på at du trenger refleks selv om du beveger deg på områder med gatebelysning. De fleste ulykkene fotgjengere utsettes for skjer i byene og som oftest når folk skal krysse gaten. På samme tid gjør lys fra butikker, biler og andre kjøretøy at du som går til fots blir grå og lite synlig i bybildet. Bruk derfor alltid refleks i like stor grad i lysene fra byen som når du er ute i terrenget.

Reflekstips fra Trygg Trafikk:

  1. Fest refleks på alle jakker og bagger
  2. Legg refleksbånd i skoene
  3. Bruk refleks som beveger seg når du går, da synes du best
  4. Bruk minst to reflekser slik at du er synlig fra alle kanter
  5. Heng refleksen i knehøyde eller bruk slapwrap på bein

Tekstutdrag fra Trygg trafikk. Les mer om refleks fra Trygg Trafikk her.